Milyen keresztény ünnepeket ünneplünk?

A kereszténység átfonja a mindennapjainkat, nem csoda, ha számos ünnepnapot is adott nekünk.

Ezek a legfontosabb keresztény ünnepek

Szűz Mária Isten anyja: Máriát, Jézus édesanyját köszöntjük ezen a napon, aki az Isten Fiát szülte, ezért Isten anyja. Mária a legnagyobb a szentek között, mert ő lett anyja a megtestesült Igének.

Vízkereszt, epifánia: Január 6-a, az Úr megjelenésének napja, az egyik legősibb keresztény ünnep. Hármas tartalom összekapcsolásának az ünnepe. A napkeleti bölcsek imádása, Jézus megkeresztelkedése a Jordán folyóban és Jézus első csodája a kánai menyegzőn. Ez tulajdonképpen a karácsony lezárása, a farsangi ünnep kezdete.

Hamvazószerda, Nagyböjt: 325-ben, a niceai zsinaton rendelték el, felkészülés a húsvétra böjtöléssel, alázatossággal az újjászületés reményében. A farsangi időszak vége. Bűnbánati időszak. 18 éves kortól 60 évesig kötelező, természetesen a betegek ez alól felmentést kapnak. Mozgó ünnep, húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt első napja.

Húsvéti ünnepek: Szintén mozgó ünnep. A tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap, március 22-e és április 25-e közé esik.

A keresztény világ legnagyobb ünnepe. Isten fiának, Jézusnak haláláról és feltámadásáról emlékezünk meg. Jézus kereszthalála hozta el a megváltást, feltámadása pedig az örök élet reménységét.

Áldozócsütörtök: A húsvétot követő negyvenedik nap, Krisztus mennybemenetelének napja. Általában a gyerekek első áldozása is ekkor van.

Pünkösd: Húsvét utáni 50. nap, a Szentlélek eljövetele és az egyház születésnapja.

Szent Mihály napja: Szeptember 29-én ünnepeljük, jelképe a kard, mellyel legyőz minden gonoszt.

Szent Márton napja: November 11-én van, a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap.

Szent Miklós napja, Mikulás: December 6-ára esik, szent Miklós püspök napja, aki nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke.

Mindenszentek, halottak napja: November 1-je, Mindenszentek, a purgatóriumban megtisztult, megdicsőült lelkek ünnepe, akik már részesültek az üdvözülésben, örök élet és örök boldogság vár rájuk.

November 2-a tisztítótűzben szenvedő lelkek emléknapja, akik még nem nyerték el az üdvösséget. A bolyongó lelkek ünnepe.

Szenteste, Karácsony: December 24-26, a keresztény világ második legnagyobb ünnepe, Isten fia, Jézus Krisztus földi születésének napja.