Termesszünk 3 nap alatt brokkoli csírát!

A brokkolicsíra viszonylag nagy népszerűségre tett szert az utóbbi időben, és ezen mi egy cseppet sem csodálkozunk, hiszen amellett, hogy isteni az íze (retekre emlékeztető fűszeres a zamata) van, és sokféle ételben használható, sok kálciumot és szulforafán nevű vegyületet tartalmaz, amely elpusztítja a fekélyek és a gyomor rákos megbetegedéséért felelős Helicobacter lylori-t.

A magas A-, B-, C-, E- és a K-vitamin tartalmának köszönhetően pedig erősíti az immunrendszert, és segít a vérképzésben is. 

De véleményünk szerint, ami még inkább hozzátett a közkedveltségéhez az az, hogy a termesztése igazán egyszerű folyamat, és nem szükséges hozzá sok hely illetve eszköz. Szinte azonnali sikerélményt nyújt, hiszen a „vetéstől” számított pár napon belül már le is arathatjuk a termést.

A brokkoli csíráztatás menete

A brokkoli csíráztatás első lépéseként a korábban megvásárolt csíráztatásra szánt magok közül ki kell válogatni a törött és idegen szemeket. Majd a teljes magokat alaposan mossuk meg, és 10 órán keresztül áztassuk!

Miután ez megtörtént öntsük le róluk a vizet, és tegyük őket egy szinttel feljebb a csíráztató edényben! Aztán öblítsük át őket folyóvízben mégegyszer, és tegyük a csíráztató edényt egy 18-21 °C hőmérsékletű, szellős helyre!

A brokkoli csíráztatás időtartama a mag típusától és a felhasználás céljától függően változhat, általában 3-5 nap. Ha már a harmadik nap learatjuk a termést, akkor kevésbé rostos, fiatal csírákat kapunk, amelyek ideálisak a salátákhoz. Ha viszont várunk az ötödik napig, akkor fejlettebb szárkezdeményeket kapunk, ami tökéletesen passzol majd a főételeinkbe