close up photography of man smoking

Tévhitek az e-cigiről

Az e-cigarettának egyre szélesebb a szakirodalma. Ha valakit érdekel a téma, alaposan tud tájékozódni, így képbe kerülhetünk az e-cigivel kapcsolatban. Sajnos nagyon sok a tévhit vele kapcsolatban, érdemes egy kicsit körüljárni ezt a témát.

Nikotin

Az emberek többsége úgy gondolja, hogy mivel az e-cigi is cigaretta, ezért abban is van nikotin. Ez természetesen nincs így. Nézzük meg, miből is áll az e-cigi. Az elektromos cigaretta tulajdonképpen egy akkumulátor és egy porlasztó. Az akkumulátor szolgáltatja az energiát, a porlasztó pedig gőzzé alakítja az e-liquidet. Természetesen magában a folyadékban lehet nikotin, de nikotinmentes változatok is léteznek.

Leszokás

Vannak, akik szerint az e-cigarettával hatékonyan segíti az analóg cigarettáról való leszokást. Természetesen segíti, de nyilván való, hogy nem mindenki tud leszokni róla, mert nem akarja olyan nagyon. Az akarat és az elhatározás a legfontosabb, az e-cigi nikotinmentes változata pedig ehhez jó mankó lehet.

Patron

Egyesek úgy tartják, hogy az e-cigaretta már egy patronja is halálos dózisú nikotint tartalmazhat. Természetesen ez nem felel meg a valóságnak, mert a töltési űrtartalom 0,2 ml. Ebbe eleve nem tölthető bele 40 mg nikotin. Egyébként ilyen töménységű nikotin olyan durván irritáló és csípős lenne, hogy senki nem tudná elszívni.

Káros

A jelenlegi tudásunk birtokában ezt nem lehet kijelenteni, hogy káros lenne az egészségre. Erről legfeljebb a nikotin tartalmú liquid használatakor lehetne beszélni. Annyira káros, mint amennyire a benne található nikotin. Az e-cigi nem ég, nincs benne papír, ezért lényegesen kevésbé káros, mit a cigarettázás.

Van az e-ciginek káros hatása?

Maga a nikotin nem rákkeltő, ezt még egyetlen vizsgálat sem mutatta ki soha. A nikotinnak nincs szerepe a rák kialakulásában. A cigarettában a nikotin mellet négyezer káros összetevő van, ennek kb. egy százalékáról mutatták ki, hogy rákkeltő hatású – a nikotin nem tartozik közéjük.

Rá lehet szokni az e-cigire?

Általában az emberek többsége magára a cigarettára szokik rá, az e-cigire legfeljebb átszokik, de nagyon ritka, hogy valaki ezzel kezdje meg a dohányzást.