Csak ügyesen! – Bűvészet és készségfejlesztés

Látunk egy bűvészt a színpadon. Sebesen keveri a kártyapaklit, érméket pörget az ujjai közt, kitalálja mi van a zsebünkben, mire gondolunk, vagy megkötözik és fegyvert szegeznek a fejének, viasszal önti le a szemét, cérnára fűzött tűket húz elő a szájából – mindeközben mesél, beszélget, humorizál. Ügyesség, kreativitás, leleményesség, bátorság, merészség – számtalan gondolat, mely megfogalmazódhat bennünk, egy bűvészelőadást látva.

Testi-lelki fejlődés

Maga a bűvészet sokféle készséget fejleszthet az emberben, és nem csupán profi szinten, hanem hobbiként, szabadidős tevékenységként is számos jótékony hatása lehet annak, ha valaki bűvészkedésre adja a fejét.

Például Németh Gábor bűvész extrém előadásait nézve természetes, ha az az első gondolatunk; „kizárt, hogy valaha is beverjek egy 100-as szöget a saját orromba” – de szerencsére az extrém mutatványok mellett a teljesen hétköznapi, „előadóbarát” bűvésztrükkök is tökéletesen alkalmasak különböző készségeink fejlesztésre.

A koncentráció, mozgáskoordináció, finommotorikus funkció fejlesztésére már az egyszerűbb bűvésztrükkök is teljesen jól megfelelnek. A bűvésztrükkök végtelen skálája pedig lehetővé teszi, hogy az egyre nehezebb, bonyolultabb trükkök elsajátításával és gyakorlásával folyamatosan trenírozhassuk képességeinket. Ennek a sokszínűségnek köszönhető az is, hogy minden korosztály megtalálhatja a maga területét és valójában kortól függetlenül, a bűvészet bárki számára kiváló eszköz lehet a fejlődéshez.

Határtalan kreativitás

Ha valaki belefog a bűvészkedésbe, hamar látni fogja, hogy egy rendkívül kreatív területről van szó, ahol csupán a képzelet szab határt annak, mit és hogyan adjunk elő. Apropó – előadás. A bűvészet alapvetően nem magányos sport, hiszen a bűvésznek a legtöbb esetben szüksége van egy alanyra, akinek segítségével végrehajtja az adott trükköt. Ahol pedig alany akad, ott közönség is – így aztán a bűvészet alkalmas arra is, hogy előadó-, és beszédkészségünket fejlesszük általa. A beszéd egyébként is elengedhetetlenül fontos részét képezheti a bűvésztrükköknek, hiszen sok esetben a figyelemelterelés, vagy a befolyásolás eszköze.

Kinyílik a világ…

Egy bűvészelőadás folyamán a bűvésznek elengedhetetlen, hogy fel tudja mérni közönségét, a kommunikáció irányát az emberekhez mérve kell megszabnia. Ennek köszönhetően az empatikus készség, az emberismeret és kommunikációs készség is óhatatlanul fejlődik. Az ismeretlen bűvészmutatványok rejtélyének megfejtése felébreszti az ember kíváncsiságát, és a „hogyanok” megválaszolására kialakuló igény tovább dolgozik az emberben akkor is, ha épp nem egy kártyapaklival a kezében gyakorol. Ennek eredményeképpen pedig a minket körülvevő világot is másképp kezdjük látni; ösztönös kritikai látásmód alakul ki, aminek előnye az élet számos területén hamar megmutatkozik – és bizton megtérül.